BUCURIE ŞI CREDINŢĂ!

Părintele Cătălin Dumitrean: Gânduri despre poeziile pe care le scriu, vă rog să mi le scrieți doar pe email... Aceasta este o formă de bun simț și dialog constructiv. Vă mulțumesc pentru înțelegere și spirit dialogic.

dumitreancatalin@yahoo.com

23 septembrie 2011

Dialoguri cu sufletul meu (I)
"Despre mintea lui Hristos"


- Ce ar trebui să fie propriu unui creştin autentic?
-Să poarte "mintea lui Hristos", după cum însuşi Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă acest lucru pe toţi.
- Nu este însă o utopie acest deziderat?
- Ba da, dar numai în condiţiile în care ne idolatrizăm propria minte. Omul creştin gândeşte prin filtrul "minţii lui Hristos"
- Putem fi mai expliciţi?
- Desigur. De pildă, dacă eu sunt în mijlocul unor slăbiciuni sau a unor neputinţe, mă gândesc că Hristos acum mă vede şi are să mă ierte. Mai ales dacă eu voi aduce în faţa Sa o stare de pocăinţă. De aici tragem concluzia firească că a fi creştin înseamnă a iubi şi a ierta pe toţi. După cum procedează şi Domnul nostru. Deci, fără a fi de acord cu păcatul, trebuie să nu ne uităm cu silă la păcătos. Să-i respingem păcătoşenia, dar nu şi persoana. Pentru că păcătoşenia este o stare, iar perosoana un "dar" divin. Dumnezeu nu îl urăşte pe om, ci starea de decădere morală în care a ajuns. Dar pe om niciodată.
-Pocăinţa adevărată este o "baie de lacrimi"? Câte zile trebuie să dureze?
- Nicio zi! Poţi să te pocăieşti într-un minut pentru păcatele tale. Totul ţine de intensitatea căinţei, nu de longevitatea ei. Hristos avea repulsie faţă de fariseii care-şi dădeau cu smoală pe faţă şi "se smereau" doar la înfăţişare. Însă, cu prima ocazie, când "erau călcaţi pe picior", reacţionau, deveneau vipere veninoase. Deci, se vede bine treaba că de multe ori noi ne schimbăm doar la înfăţişare şi nu la suflet. Este grav. Dacă ai hotărâre, părăseşti păcatul într-un singur minut. Şi Hristos, în iubirea sa "nebună" şi "credulă" pentru oameni, te primeşte direct în rai. Nu se mai uită nici în trecut, nu aşteaptă nici viitorul tău. Noi, oamenii, ne uităm prea mult în trecut şi punem condiţia viitorului pentru a ierta. Iertarea este pe loc sau nu e niciodată.


Dacă tu nu mă cunoşti

Dacă tu nu mă primeşti, dacă tu nu vezi iubire,
Poate că e timpul astăzi ca să nu mai fugi de bine,
Dar deschide ochii milei şi cunoaşte-ţi în privire,
Cum din ceruri cu dorire sărutarea păcii vine.

Nu te-ascunde după uşă, nu vărsa nici lacrimi multe,
Într-o clipă poţi atinge raiul cu un strop de suflet,
Iată cum Hristos în tine stă duios să te asculte,
Şi devine o lumină şi o hrană pentru cuget.

Fii smerit, fii duh în toate, pune blândă resemnare,
Cu blândeţea vei ajunge cel mai sfânt copil al vieţii,
Dragostea aşa există şi în veşnicii nu moare,
Dusă este noaptea lumii, iată taina dimineţii!